Dlaczego warto jeść rydze marynowane?

Dlaczego warto jeść rydze marynowane?

1 views
0

W tradycji naszego kraju grzybki marynowane to przekąska zimowa do obiadów czy mięs, ale wzbogaca także smak sałatek z majonezem czy tych mniej kalorycznych, z samymi warzywami.

Rydze marynowane są doskonałe na kanapki. Jako że słoiczek takich gotowych rydzów to duży wydatek, a także nie wszędzie można je spotkać w sprzedaży, warto pokusić się o ich samodzielne przygotowanie.

Z czym jeść rydze marynowane?

Dodatek rydzów marynowanych sprawdzi się zarówno w kuchni tradycyjnej, jak i wegańskiej, Zaostrzają one apetyt i są same w sobie niskokaloryczne. Można z ich użyciem tworzyć deskę przystawek czy koreczki. Doskonale podkreślą także smak sałatek z jajkiem, szynką i ryżem. W zimie to wspaniały i szlachetny smak.

Rydze marynowane można jeść zarówno na ciepło i na zimno, na przykład do ziemniaków można je lekko podgrzać na patelni razem z plasterkami warzyw. Dodatkowo grzybki takie pasują także do drobiu lub ryby.

Jak wykonać rydze w occie?

Istnieje wiele przepisów na wykonanie rydzów marynowanych w occie, jednakże każdy z nich opiera się mniej więcej na takich samych regułach i składnikach, tylko proporcje trzeba ustalić dokładnie według konkretnej receptury. Przede wszystkim rydze muszą być umyte i rozdrobione, a także przegotowane przez kilka minut. Potem do rydzów marynowanych w occie, przygotowuje się zalewę z octu, wody i cukru.

Po przełożeniu grzybów w słoiki i zalaniu gorącą zalewą, nie wolno zapomnieć o tym, że muszą być one dobrze pozakręcane. Później można także dokonać krótkiej pasteryzacji we wrzątku. Dzięki temu osoba przygotowująca grzybki będzie miała pewność, że się udadzą.

A może na inny sposób?

Chociaż marynowanie rydzów w occie jest w naszym kraju chyba najbardziej popularną recepturą, można je także przygotować w sosie pomidorowym czy ketchupie. Wtedy będą jeszcze bardziej wyraziste w smaku. Wystarczy je pogotować w sosie i przełożyć do słoiczków, a nawet nie trzeba czekać do zimy, by napawać się ich smakiem, ponieważ będą dobre po kilku godzinach.

Jedynie osoby, które zmagają się z silnymi problemami żołądkowymi, muszą uważać, by nie jest zbyt wielu przetworów w occie, ponieważ wzmaga to wydzielanie kwasów żołądkowych. W innych wypadkach takie rarytasy można jeść bez ograniczeń.

Rydze marynowane kupisz w sklepie Vitapol