Dlaczego warto sięgnąć po suszone warzywa?

Dlaczego warto sięgnąć po suszone warzywa?

1 views
0

Warzywa nie bez powodu zajmują główną pozycję w piramidzie żywieniowej. Powinny być obecne co najmniej w kilku porcjach w codziennym menu. Oprócz tych świeżych warto sięgnąć także po warzywa suszone. Jakie są ich zalety i jak stosować je w kuchni, żeby wykorzystać w pełni bogactwo smaku i witamin?

Suszone warzywa – właściwości smakowe i zdrowotne

Jedzenie warzyw to najlepsze, co można zrobić dla swojego zdrowia – to cenne źródło witamin i minerałów. Zróżnicowana dieta, której głównym składnikiem są warzywa, pomaga uniknąć wielu nieprzyjemnych dolegliwości, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne. Warzywa są lekkostrawne, dietetycy zalecają jedzenie ich w jak największych ilościach.Niestety, nie zawsze są dostępne świeże. Przez dużą część roku dostęp do nich jest ograniczony. Jak cieszyć się ich smakiem przez cały rok? Idealnym rozwiązaniem są warzywa suszone – w naturalny sposób zakonserwowane. Po ususzeniu warzywa zachowują swoje właściwości zdrowotne, nadal są pełne witamin i minerałów. Mają także naturalny smak.

Gdzie kupować dobrej jakości suszone warzywa?

Gdzie kupować suszone warzywa? Obecnie oferuje je coraz więcej sklepów. Najłatwiej dostać je w sklepach ze zdrową żywnością. Na ich półkach znaleźć można także gotowe mieszanki suszonych warzyw, np. przeznaczone do konkretnego typu dań, jak sosy czy zupy.Kupując suszone warzywa, warto zachować czujność. Niektóre nie są suszone w sposób naturalny i zawierają dodatek szkodliwych substancji, których lepiej unikać. Dla dzieci czy osób z nadciśnieniem albo cukrzycą najlepsze będą warzywa suszone nie zawierające dodatku cukru.

Suszone warzywa w codziennej diecie

Suszone warzywa dają pole do popisu w kuchni. Można podsunąć je dzieciom jako zdrową przekąskę, a także wykorzystać jako bazę czy dodatek do wielu dań. Nadają się do zup, bulionów, sosów. Świetnie będą smakowały jako dodatek do kaszy czy ryżu. Jesienią czy zimą z powodzeniem zastąpią niedostępne w tych porach roku świeże warzywa. Pozwolą cieszyć się ich smakiem, a jednocześnie uniknąć szkodliwych konserwantów. Są zdrowe, pełne witamin, do diety powinien włączyć je każdy, kto stara się zdrowo odżywiać i poszukuje nowych, ciekawych smaków.

Artykuł powstał we współpracy z Suszarniczą Spółką Ogrodnik S.A.