Koncentrat barszczu czerwonego – dodatkowe zalecenia

Koncentrat barszczu czerwonego – dodatkowe zalecenia

7 views
0

Kupując koncentrat barszczu czerwonego, mamy przed oczami produkt, który najczęściej nabywamy w sklepie a następnie – wykorzystujemy w kuchni. Czasem jednak się zdarza, że po pewnym czasie gubimy gdzieś jego smak. Produkt, który kupiliśmy jeszcze parę dni temu, nagle nie smakuje tak, jak powinien. Dlaczego?\r\n\r\n

Czas przechowywania

\r\n\r\nMyśląc o terminie przydatności do spożycia, często mamy na myśli termin, po którym nie możemy spożywać naszego koncentratu. I całkiem słusznie – trzeba na to zwracać szczególną uwagę. Jednak to nie wszystko. Chodzi również o termin, po upływie którego należy otwarte opakowanie wyrzucić. \r\n\r\nPrzechowując otwarty koncentrat w lodówce, zawsze musimy liczyć się z oddziaływaniem bakterii. Niska temperatura spowalnia proces psucia, ale nie ukrywajmy – i tak nasz koncentrat dłużej nie wytrzyma. Najczęstszym terminem podawanym przez producentów, jest okres 48 godzin od momentu otwarcia. \r\n\r\n

Pamiętaj o wstrząśnięciu

\r\n\r\nCzęsto na opakowaniach koncentratu barszczu czerwonego, pojawia się informacja o konieczności wstrząśnięcia przed użyciem. W przypadku barszczu, krok ten ma ogromne znaczenie. Jakikolwiek koncentrat barszczu czerwonego nie jest jednorodną mieszaniną. po pewnym czasie na jego dnie osadzają się różne jego składniki.\r\n\r\nPamiętajmy, że proces ten jest w pełni naturalnym procesem. Wystarczy, jeśli przed otwarciem delikatnie wymieszamy całą zawartość opakowania. Mamy wtedy pewność, że kupiliśmy dobry produkt.\r\n\r\n

Wybierajmy pasteryzację

\r\n\r\nCzęsto dochodzimy do wniosku, że większość informacji na temat konkretnych produktów jest zupełnie zbędna. Dla wielu z nas, taką informacją jest… pasteryzacja. Zwykle koncentraty barszczu czerwonego (podobnie jak dziesiątki innych produktów) są pasteryzowane. Co to oznacza?\r\n\r\nW praktyce oznacza to tyle, że mamy do czynienia z produktem, który został poddany obróbce termicznej. Dzięki niej, koncentrat barszczu czerwonego jest znacznie trwalszy i tym samym – jego termin przydatności do spożycia znacznie się wydłuża. Poprawia się również jego smak i aromat.\r\n\r\n\r\nkoncentrat barszczu czerwonego znaleźć można w Sklepie Vitapol