Kuchnia polska – zalety polskiej kuchni

Kuchnia polska – zalety polskiej kuchni

1 views
0

Trudno jest w kilku słowach scharakteryzować kuchnię polską. Obfituje ona w regionalne produkty oraz potrawy typowe dla kuchni wschodnioeuropejskiej, takie jak dania z ziemniaków, rosół z kury czy kotlety schabowe. Kuchnia polska to również wiele więcej interesujących potraw, które warto odkryć.

 

Cechy charakterystyczne

Powszechnie uważa się, że polska kuchnia jest raczej ciężkostrawna i tłusta. Czy tak jest naprawdę? Rzeczywiście, wiele dań charakterystycznych dla naszego kraju, nie da się nazwać dietetycznymi. Jednak Polska słynie także z potraw zupełnie innego rodzaju. Należą do nich na przykład dania przygotowane z użyciem kiszonek, takie jak bigos czy zupa ogórkowa. Kwaśne potrawy są charakterystyczne dla polskiej kuchni i wyróżniają ją na tle innych krajów.

 

Potrawy, z których słynie Polska

Istnieje kilka dań, z których najbardziej słynie nasz kraj za granicą. Bez wątpienia do najbardziej popularnych należą pierogi, które z reguły wyjątkowo smakują obcokrajowcom! Polskie pierogi wyróżniają się charakterystycznym kształtem i różnorodnym farszem- występują zarówno w formie słodkiej, jak i wytrawnej.

Inną potrawą która jest symbolem polskiej kuchni, są oczywiście tradycyjne kotlety schabowe. Te proste do wykonania danie, cieszy się popularnością w całej Polsce. Inną mięsną potrawą typową dla naszego kraju są kotlety mielone, przyrządzane zazwyczaj z wieprzowiny bądź mięsa drobiowego.

W tym miejscu warto wspomnieć o kolejnej potrawie, której składnikiem jest mięso mielone i która jest często przyrządzana w całej Polsce. Są to oczywiście gołąbki! Składają się z farszu zawiniętego w liście kapusty i w zależności od regionu, mogą być przygotowywane na różne sposoby.

Mówiąc o polskiej kuchni, nie można zapomnieć o bigosie, potrawie uwielbianej przez Polaków. Przyrządzany na wiele sposobów i z dodatkiem różnych składników, bigos należy do najbardziej charakterystycznych polskich dań.

Charakterystyczne dla naszej rodzimej kuchni są także kiszone produkty, takie jak kapusta czy ogórki. Dla mieszkańców wielu krajów, smaki te są zupełnie obce. A szkoda, ponieważ kieszonki są bardzo zdrowe i warto włączyć je do swojej diety, aby cieszyć się lepszym zdrowiem!

 

Mniej znane polskie potrawy

W Polsce istnieje także całe mnóstwo potraw, które nie są powszechnie znane. Należy do nich między innymi kiszka ziemniaczana, grzyby w śmietanie, czernina czy kartacze. Polska kuchnia jest zróżnicowana i oparta na regionalnych produktach oraz warzywach, takich jak kapusta czy ziemniaki. Warto poznać bliżej ciekawe i zróżnicowane, polskie dania.

 

Partnerem artykułu jest Polski sklep oferujący w Niemczech polskie produkty pod adresem https://pl.polskiesklep.de/