Letnie kawowe love

Letnie kawowe love

1 views
0

Wielbicie kawy, jej smaku i aromatu poszukując w upalne dni ochłody, chętnie sięgają po kawowe propozycje. Jak się okazuje, jest wiele orzeźwiających wariantów, w których główne skrzypce gra właśnie zarówno aromat, jak i smak tak uwielbianych palonych ziaren kawowca.

Kawa mrożona

Dostępna w większości kawiarni w okresie letnim i nie tylko. Podawana z dużą ilością bitej śmietany, oraz nieskończoną ilością dodatków, urozmaicających jej smak i aromat. Jednak w bardzo prosty sposób można kawę mrożona przygotować samemu w domu. Należy przyrządzić ulubioną kawę, nie ważne czy w sposób tradycyjny, w ekspresie czy zaparzaczu, z cukrem lub bez. Jeśli osiągnie temperaturę pokojową, wstawiamy do lodówki, ponieważ sekretem tego napoju jest odpowiednio niska temperatura. Po schłodzeniu dolewamy mleka, ilość zależy od osobistych preferencji. Następnie w sheakerze lub zwykłym słoiku z nakrętką wstrząsamy, do uzyskania piany. Wlewamy do wysokiej szklanki i dodajemy kostki lodu. Kostki mogą być wykonane z kawy lub kawowego syropu do granity. Przyozdabiamy bitą śmietaną, posypujemy kakao i gotowe.

Kawowa granita lodowa

Granita lodowa jest deserem bardzo podobnym do sorbetu, jednak posiada konsystencję pokruszonego smakowego lodu. Robi się ją na bazie wody i syropu. Syropy do granity najczęściej mają smak owocowy, głównie pomarańczowy i cytrynowy lub kawowy. W kawiarniach serwowana jest granita lodowa, która przyrządzana jest w specjalnym urządzeniu zwanym granitorem. Jednak w domu, także w łatwy sposób można ją przygotować. Wystarczy zmieszać wodę z syropem do granity o smaku kawowym lub z bardzo mocną kawą. Następnie wstawić do zamrażalnika i co jakiś czas mieszając, czekać aż powstanie deser o ziarnistej, lodowej strukturze. Czas mrożenia jest bardzo różny, ponieważ zależy od parametrów zamrażalnika.

Desery kawowe

Najłatwiejsze do wykonania są puchary lodowe, które oprócz lodów kawowych mogą zawierać różnego rodzaju dodatki. Nieodzownym elementem każdego deseru lodowego jest bita śmietana, posypka lub polewa, owoce, orzechy, rurki nadziewane lub biszkopty.Inną deserowo-kawową propozycją jest tiramisu. Czyli śmietankowy krem na bazie serka mascarbone, przełożony biszkoptami, które są mocno nasączone kawą, wzbogaconą alkoholową nutą. Mocno schłodzone w lodówce jest idealną propozycją na lato.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z