Pojemniki sztaplowane w przemyśle spożywczym

Pojemniki sztaplowane w przemyśle spożywczym

0 views
0

Przemysł spożywczy wymaga jednorazowego transportowania dużej ilości produktów. Zarówno możliwości przestrzenne aut transportowych, jak i hal magazynowych są ograniczone, toteż ważne jest by znaleźć odpowiednie rozwiązanie, które pozwoli optymalnie zagospodarować miejsce i jednocześnie zwiększy możliwości logistyczne. Dużą funkcjonalność w tym zakresie wykazują pojemniki sztaplowane.

Na czym polega ich wyjątkowość?

Są to pojemniki składane, których konstrukcja umożliwia ustawiania na sobie wielu pojemników jednocześnie. Posiadają specjalną budowę, której przeznaczeniem jest stworzenie skrzyni, której końce boków idealnie wpasują się w budowę podstawy drugiego pojemnika. Zapewnia to stabilność konstrukcji, nawet przy ustawieniu wielu skrzyń w pionie, a co za tym idzie, również i bezpieczeństwo przechowywanych lub przewożonych produktów. Cechuje je zatem swoboda użytkowania, bezpieczeństwo przewożonych produktów i funkcjonalność logistyczna.

Odpowiednie wymiary kluczem do sukcesu

Pojemniki sztaplowane sprawdzają się kiedy są odpowiednio dobrane. Najważniejszym ich aspektem jest wymiar. W branży przemysłu spożywczego, pojemniki sztaplowane służą głównie jako skrzynie transportowe, najlepiej zatem sprawdzą się pojemniki EURO, a więc produkty, których wymiary podstawy pokrywają się z wymiarami palety EURO. Nie oznacza to, że muszą to być duże pojemniki o rozmiarze 120 x 80 cm. Mogą to być mniejsze rozmiary, które w płaszczyźnie poziomej ustawione w kilka, swobodnie zmieszczą się na palecie. Najczęściej spotykane są pojemniki składane o wymiarach 60 x 40 cm, co pozwala na ustawienie czterech takich pojemników na jednej palecie i ich swobodny transport.

Jakie pojemniki wykorzystywane w spożywce?

Branża spożywcza wymaga dopasowania odpowiedniego rodzaju pojemnika do produktu, jaki ma być w nim przewożony lub przechowywany. Chodzi tu głównie o rodzaj materiału z jakiego został on wykonany, tak, by nie szkodził przewożonym produktom. Do transportu żywności nadają się jedynie pojemniki EURO, które posiadają atest PZH. Świadczy to o ich przystosowaniu do kontaktu z żywnością. Pozostałe produkty wykonane są z regranulatów, które nie nadają się do kontaktu z wyrobami spożywczymi. Ważna jest też forma. Pojemniki składane mogą być ażurowe, czyli posiadające otwory w ścianach i (lub) podstawie oraz pełne, bez otworów. Te pierwsze sprawdzą się do transportu produktów sypkich, jak np. sól czy cukier, te drugie do przewożenia produktów wymagających wentylacji.