Przetwórstwo mięsne – przechowywanie w pojemnikach

Przetwórstwo mięsne – przechowywanie w pojemnikach

1 views
0

Producenci wędlin i różnych przysmaków mięsnych nie mogą pozwolić sobie na straty, szczególnie związane z nieodpowiednim przechowywaniem. Zakłady przetwórstwa mięsnego przy użyciu nowoczesnych systemów składowania, wykorzystują duże pojemniki plastikowe do pakowania produktów gotowych. Użycie przenośników i innych systemów taśmowych pozwala na szybkie przemieszczanie produktów z działu produkcji do działu magazynowania oraz działu wysyłkowego.

Szybkie pakowanie

Hale produkcyjne w branży mięsnej wyposażone są w różne specjalistyczne urządzenia, to między innymi nowoczesne parki maszynowe. Jak to działa? Gotowe półprodukty trafiają w pojemnikach kaiman sztaplowanych, bezpośrednio na wózku do wybranej hali. Zostają rozładowane. Półprodukty trafiają na taśmy i zostają poddane dalszej obróbce, na przykład krojeniu i pakowaniu.

Puste pojemniki są gniazdowane i oddane, z kolei inne przeznaczone pod zapakowanie gotowego produktu znajdują się na końcu parku maszynowego. Na koniec pojemniki trafiają do działu rozładunkowego za pomocą przenośników. Tam zostają przetransportowane do wybranej hali chłodniczej w celu składowania.

Jak widać sprawny proces ładowania produktów w pojemniki plastikowe duże zamykane jest tutaj czynnikiem decydującym oraz mającym wpływ na szybkość pracy parku maszynowego.

Przechowywanie

Specjalistyczne chłodnie przypominają klasyczne magazyny — na pierwszy rzut oka. To miejsce, gdzie muszą zostać spełnione wszystkie rygorystyczne normy przechowywania żywności. Specjalne regały do magazynowania pojemników (pojemniki kaiman) pozwalają na szybkie i sprawne przeniesienie na wybraną półkę za pomocą systemów automatycznych.

Niskie temperatury, sięgające nawet kilkunastu stopni nie są problemem dla dużych pojemników plastikowych. Materiał, z którego składa się pojemnik, nie wchodzi w reakcję z otoczeniem. Dlatego plastikowe pojemniki kaiman są tak bezpieczne. Pozwalają na zachowanie maksymalnej ochrony przed bakteriami i innymi drobnoustrojami. Dzięki schludnej i praktycznej obudowie pozwalają na utrzymanie czystości.

Dzięki uniwersalnemu zastosowaniu duże pojemniki plastikowe mają ogromną przyszłość w branży mięsnej. Dotychczasowe stosowanie pojemników otwartych nie tylko nie pozwalało na efektywne składowanie, lecz stwarzało problemy ze szczelnością oraz plombowaniem.

Wykorzystane pojemniki plastikowe duże zamykane pozwalają zminimalizować proces ryzyka uszkodzenia produktów oraz możliwości dostania się niepowołanych obiektów do wnętrza. To wszystko dzięki technologii pokryw ALC zintegrowanych wraz z pojemnikiem.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z https://www.schoellerallibert.com/pl/products/stack-nest-containers/alc-kaiman/