Sposoby na orzeźwienie podczas upałów

Sposoby na orzeźwienie podczas upałów

1 views
0

Gorące, letnie dni, choć kojarzą się z wakacjami, zabawą i słońcem, bywają również męczące. Wysokie temperatury sprawiają, że każdy stara się znaleźć metodę na radzenie sobie z upałem. Organizm potrzebuje wówczas orzeźwienia. Jakie produkty spożywcze sprawdzą się najlepiej?

Lody

Nie da się ukryć, że najbardziej popularne latem są lody. Uwielbia je chyba każdy. Lody tworzone są na bazie mleka, jak również soku z owoców, przez co występują w nieograniczonych wersjach smakowych. Można je także spożywać na wiele sposobów. Powszechne są m.in. lody kulkowe, na patyku, a także rozmaite desery z dodatkami. Mnóstwo osób uwielbia również ich alternatywę, jaką jest sorbet do picia. Lody to produkt powszechnie dostępny, ale często bywa też przygotowywany samodzielnie w domu. Wystarczy zamrozić ulubiony sok lub stworzyć wersję przy wykorzystaniu specjalnej maszyny do lodów.

Granita

Nieco mniej znana, ale równie smaczna metoda chłodzenia się w upalne dni, ma postać zmrożonych ziaren lodu, dlatego też bywa określana jako sorbet do picia. Granity napoje popularne są zwłaszcza na Sycylii. Kilka lat temu pojawiły się również w naszym kraju i z miejsca zdobyły uznanie. Dziś można je kupić lub przygotować za pomocą granitora w domu. Granita to deser, który tworzy się zarówno z soków owocowych i warzywnych, jak i z kawy. Niektórzy dodają do niej nawet ulubiony alkohol. Tego typu sorbet do picia można zatem tworzyć na bardzo wiele sposobów. Właściwie nic nie stoi na przeszkodzie, by każdy przyrządzał granitę według własnego przepisu. Liczą się jedynie upodobania smakowe i fantazja. Ponadto można zainspirować się, szukając przepisów w książkach z deserami lub na stronach internetowych.

Lemoniada lub herbata mrożona

Mrożona herbata lub lemoniada to chyba najbardziej orzeźwiające napoje, idealne na gorące lato. Ich smak zna z pewnością każdy. Lemoniadę przyrządza się z wody, lodu, soku cytrynowego i cukru, oczywiście we właściwych proporcjach. Herbata z kolei może być dowolnego gatunku – część osób wybiera zieloną lub czerwoną, inni z kolei czarną. Warto zastosować do niej także dającą sporo orzeźwienia miętę, lód oraz cytrynę lub pomarańczę. Podobnie jak lemoniadę, mrożoną herbatę najlepiej podać w przezroczystym dzbanku i wysokich szklankach. W przeciwieństwie do granity napoje tego typu mają płynną konsystencję, natomiast lód dodawany jest do nich w klasycznych kostkach.