Stal – następca żeliwa w kuchni

Stal – następca żeliwa w kuchni

1 views
0

Jeszcze do niedawna synonimem najwyższe jakości w kuchni było żeliwo. W domach naszych babć nie mogło zabraknąć solidnej brytfanny czy garnka wykonanego z kutego, nieemaliowanego żeliwa. W nowoczesnych kuchniach miejsce ciężkiego, niepraktycznego żeliwa, które wymagało starannej i regularnej pielęgnacji, zajęła stal nierdzewna. Dlaczego warto mieć w swojej kuchennej kolekcji garnek ze stali? Sprawdź!

Stal z niklem i chromem – duet doskonały

Wysokiej jakości garnki i patelnie wykonane ze stali nierdzewnej mogą służyć w kuchni przez wiele lat. Aby tak się stało, warto wybierać modele oznaczone symbolem 18/10. Znak wytłoczony na ściankach lub umieszczony na opakowaniu informuje, że w stopie użytym do produkcji naczyń znajduje się aż 18% chromu oraz 10% niklu. Obecność tych pierwiastków sprawia, że metal pięknie się błyszczy, jest odporny na uszkodzenia mechaniczne oraz czynniki zewnętrzne. Co ważne, garnek czy patelnia z wysokogatunkowej stali nierdzewnej świetnie sprawdzi się w roli naczynia żaroodpornego (większość z nich może być zapiekana w piekarniku do 200 stopni). Nie musisz dłużej męczyć się z szorowaniem przypalonych resztek – zabrudzony garnek wystarczy wrzucić do zmywarki, a ona zajmie się resztą za Ciebie!

Gdzie szukać solidnych naczyń?

Aby mieć pewność, że w Twoje ręce trafia produkt najwyższej jakości, ufaj sprawdzonym markom. Na stronie gerlach.pl znajdziesz szeroki wybór wysokiej klasy naczyń, które zachowają swoją nienaganną kondycję na długie lata. Nowoczesne garnki i patelnie posiadają grube, kilkuwarstwowe dno, dzięki któremu ciepło rozchodzi się po naczyniu równomiernie. Co ważne, stalowe naczynia Gerlach kompatybilne są ze wszystkimi rodzajami kuchenek.