Włoska kuchnia, czyli finezja i prostota w jednym

Włoska kuchnia, czyli finezja i prostota w jednym

4 views
0

Włosi uwielbiają jeść, a włoska kuchnia jest dziś jedną z najbardziej popularnych w Europie i na świecie. Niemal każdy zajadał się włoską pizzą, makaronami czy innymi przysmakami z Półwyspu Apenińskiego. Czym charakteryzuje się włoska kuchnia i jakie smaki nam oferuje?

Charakterystyka włoskiej kuchni

Włoska kuchnia to prawdziwe bogactwo smaków i aromatów. Wśród najczęściej używanych tam produktów znaleźć można: warzywa, owoce morza czy makarony. W daniach nie brakuje przypraw, takich jak oregano, bazylia, pieprz, rozmaryn czy estragon. Włosi uwielbiają także parmezan, oliwki, pomidory i mozzarellę. Zawsze stawiają na produkty świeże i, co najważniejsze, sezonowe. Są bardzo związani ze swoją tradycją, dzięki czemu w każdym regionie Włoch można spróbować zupełnie innych, ale i niezwykle smakowitych potraw. Włoskie śniadanie znacznie różni się od tego, do którego przyzwyczajeni jesteśmy w Polsce. Przeciętna osoba z tamtejszych stron rozpoczyna dzień od wypicia kawy i ewentualnie zjedzenia czegoś słodkiego, np. rogalika. Co innego dzieje się wieczorem, kiedy przychodzi czas obiadokolacji. Włosi zaczynają wówczas od przystawki (antipasto), później zamawiają pierwsze i drugie danie (primo, secondo piatto) i kończą na pysznym deserze. Więcej o kulinarnych zwyczajach, panujących w Italii, można przeczytać na portalu www.kreatywna.pl.

Najpopularniejsze dania włoskie

Zapewne każdy z nas umiałby wymienić przynajmniej kilka włoskich potraw. To doskonały dowód na to, jak popularna jest ta kuchnia. W miastach roi się od restauracji, dzięki którym na co dzień możemy obcować z wyjątkowymi smakołykami prosto ze słonecznej Italii. Najbardziej znane na świecie włoskie danie to oczywiście pizza – koniecznie na cienkim, chrupkim cieście, pieczona w prawdziwym piecu opalanym drewnem. Pochodzi z Neapolu, a jej najpopularniejsze odmiany to m.in. pizza margherita czy pizza capricciosa. Włochy to także włoskie makarony, m.in. spaghetti czy cannelloni, przygotowywane z owocami morza, serami, oliwkami i innymi dodatkami. Włosi uwielbiają też zapiekaną lasagne, tortellini (czyli tradycyjne włoskie pierożki z farszem), ravioli (także nadziewane pierożki, najczęściej w kształcie kwadratu), risotto (danie na bazie ryżu) czy gnocchi (rodzaj klusek włoskich). Oprócz tego, znani są ze swojej bruschetty, czyli grzanki z bazylią, pomidorami i oliwą, warzywnej zupy minestrone czy pieczywa o nazwie focaccia, zazwyczaj jedzonego na ciepło.

Dowiedz się także: Jak poznać, że pizzeria jest dobra? Podpowiadamy na co zwrócić uwagę, wybierając restaurację

Wyjątkowość włoskich deserów

Desery prosto z Włoch należą do jednych z najlepszych na świecie. Włoskie lody, tiramisu czy panna cotta, to zaledwie niektóre przysmaki, którym ciężko jest się oprzeć. Tiramisu to ciasto na bazie biszkoptu i serka mascarpone z dodatkiem kawy i amaretto. Panna cotta natomiast to śmietana podgrzana z żelatyną, najczęściej podawana z owocowymi sosami. Wśród słodkich napoi we Włoszech prym wiedzie spremuta, czyli świeżo wyciskany sok z owoców.

Włochy to nie tylko piękne plaże i szmaragdowe morze i zapierające dech w piersiach zabytki. To także prawdziwa skarbnica wyjątkowych smaków. Warto zagłębić się w arkana tej szczególnej kuchni, poznawać jej kulinarne sekrety. Każdy włoski region ma swoje przysmaki, których spróbowania na pewno nigdy nie będziemy żałować.

Źródło: infoss.pl