
Endometrioza należy do specyficznej grupy chorób ginekologicznych. Podstawą wystąpienia objawów choroby jest powstawanie ognisk śluzówki macicy (endometrium) poza światłem tego narządu. Ogniska ulokować się mogą w obrębie jajnika, jajowodu lub jamie otrzewnej, dając wszczepy w obrębie ścian jelit, pęcherza moczowego. Szacuje się, że nawet 15% regularnie miesiączkujących kobiet może chorować na endometriozę lub mieć do niej istotne predyspozycje. Do podstawowych objawów endometriozy zaliczyć należy występowanie problemów z płodnością, dolegliwości bólowych w obrębie brzucha oraz niespecyficznych oznak ze strony przewodu pokarmowego (wzdęcia, nudności, biegunki, obecność krwi w stolcu) oraz zaburzenia miesiączkowania.
Przyczyny endometriozy
Przyczyny endometriozy nie są do końca poznane. Dominującą teorią na temat powstawania i rozwoju endometriozy jest wypracowana w latach 50. XX wieku teoria indukcji. Zakłada ona, iż do powstania ognisk endometriozy zachodzi na skutek odrywania się prawidłowych komórek endometrium i ich wszczepiania w struktury otaczające macicę. Pod wpływem czynników biologicznych, chemicznych może dochodzić do ograniczenia funkcji odpornościowych i rozwoju aktywnych ognisk chorobowych.
Endometrioza występuje częściej u kobiet wykazujących przedłużające się krwawienia miesiączkowe oraz mające osoby chore w gronie najbliższych krewnych. Równie istotny jest czynnik stylu życia.
Styl życia w endometriozie
Wykazano na podstawie licznych badań retrospektywnych, iż u kobiet, u których występuje endometrioza dieta wykazuje swoiste prawidłowości.
Do czynników dietetycznych sprzyjających występowaniu endometriozy i nasilającymi przebieg choroby zaliczyć należy:
– znaczny udział w diecie nasyconych kwasów tłuszczowych,
– nadużywanie alkoholu, kofeiny,
– duże spożycie czerwonego mięsa,
– gluten; dostrzeżono, iż u kobiet które wyeliminowały gluten z diety zredukowaniu uległy objawy bólowe.
Przyczynkiem dietetycznym jest silny potencjał pewnych składników do indukowania odpowiedzi zapalnej i modyfikowania gospodarki hormonalnej, szczególnie w zakresie estrogenów. Widać więc, że w przypadku endometriozy dieta ma olbrzymie znaczenie.
Posiłki ograniczające objawy bólowe i postęp choroby
W przypadku schorzenia, jakim jest endometrioza dieta pozwala wyeliminować wiele dolegliwości.
Do tych składników należy zaliczyć:
– pokarmy bogate w błonnik, witaminy (C,D,E) i cynk
– owoce i warzywa: ograniczenie stężenia estrogenów i czynników prozapalnych
– kurkuminę: modyfikuje produkcję estrogenów w komórkach endometrium
– ryby morskie, chia, orzechy ziemne
Jak widać, w endometriozie dieta odgrywa olbrzymią rolę! W przypadku chorowania lub ryzyka choroby nie pomijajmy tego istotnego elementu!
Artykuł zrealizowany przy współpracy z miracolo.clinic/leczenie-endometriozy/terapia-zywieniowa.html.