Dlaczego warto dodawać do dań chrzan tarty? Niezwykłe walory smakowe i działanie zdrowotne chrzanu

Dlaczego warto dodawać do dań chrzan tarty? Niezwykłe walory smakowe i działanie zdrowotne chrzanu

0

\r\nChrzan to roślina, która od dawien dawna obecna jest w polskiej kuchni. Początkowo służył jako konserwant, dziś wielu dań nie wyobrażamy sobie bez dodatku łyżeczki chrzanu tartego. Doceniamy jego niezwykłe walory smakowe, a coraz częściej jemy go również ze względu na działanie prozdrowotne. Dlaczego warto sięgać po chrzan?\r\n\r\n

Wpływ chrzanu na nasze zdrowie

\r\nNie ma wątpliwości co do tego, że chrzan to jedna z najzdrowszych roślin na świecie. Jego regularne spożywanie gwarantuje naszemu organizmowi lepszą kondycję. Chrzan przyspiesza trawienie i oczyszcza, lecz przede wszystkim działa jak naturalny antybiotyk, pozwalając szybciej zwalczyć drobne infekcje, takie jak katar czy zapchane zatoki. Kiedy jesteśmy przeziębieni, jak najszybciej powinniśmy sięgnąć po łyżeczkę chrzanu tartego – mamy wtedy szansę na szybkie pozbycie się niemiłych objawów grypy.\r\nChrzan doceniany jest także za sprawą swoich właściwości antynowotworowych. Badania potwierdzają, że regularne spożywanie chrzanu korzystnie wpływ na nasze zdrowie i sprawia, że ryzyko zachorowania na raka, zwłaszcza przewodu pokarmowego, jest znacznie mniejsze.\r\n\r\n

Jak używać chrzanu w kuchni?

\r\nDawniej chrzan stosowany był jako konserwant do mięs, potem pojawił się w naszych kuchniach jako przyprawa i smaczny dodatek do wielu dań. Dziś stosujemy go w różnych formach. Chrzan tarty może być dodatkiem do zup czy mięsa. Łyżeczkę chrzanu tartego chętnie dodajemy również do wędlin, jajek czy serów. Doskonale smakują również gotowane buraczki, do których dodamy chrzan tarty – są intensywniejsze, bardziej wyraziste, wielu z nas nie wyobraża ich sobie w innej formie.\r\nChrzan tarty obowiązkowo gości na stole w trakcie Wielkanocy, a wielu z nas nie wyobraża sobie bez niego tygodniowego menu. W naszych lodówkach zawsze pojawia się chrzan tarty, który chętnie dodajemy do warzyw, kanapek czy wędlin.\r\n\r\n

Jaki chrzan tarty najlepszy?

\r\nNiektórzy są zdania, że tarty chrzan należy przygotowywać samemu, bo tylko wtedy smakuje dobrze. Jeśli jednak nie lubimy pichcenia albo nie mamy na nie czasu, doskonale sprawdzi się ten sklepowy – jeśli wybierzemy produkt bez konserwantów i barwników, nawet chrzan tarty ze sklepu będzie smakował doskonale.\r\n\r\nChrzan tarty znaleźć można w Sklepie Vitapol