Jak interpretować mniej popularne parametry płytek kuchennych?

Jak interpretować mniej popularne parametry płytek kuchennych?

0

Wybierając płytki, które mają pojawić się w naszej kuchni, doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że ich atrybutami powinny być antypoślizgowość oraz odporność na uszkodzenia mechaniczne. Przyglądając się ofertom kolejnych producentów można jednak zauważyć, że na opakowaniach płytek znajduje się znacznie więcej informacji. Jak interpretować mniej oczywiste parametry i jakie jest ich znaczenie, gdy w centrum naszego zainteresowania znajdują się płytki kuchenne?

Producenci bardzo często informują nas choćby o tym, jaka jest porowatość polecanych przez nich rozwiązań. Okazuje się przy tym, że mamy w jej kontekście do czynienia z doskonałym przykładem parametru, którego nie powinno się lekceważyć. Porowatość informuje nas o tym, jaka jest zdolność płytek do pochłaniania wody. Im jest przy tym niższa, tym lepiej. Innym ważnym parametrem okazuje się wytrzymałość na zginanie. Być może nie będzie miała ona aż tak dużego znaczenia podczas użytkowania płytek, warto jednak zdawać sobie z niej sprawę na etapie montażu.

Jeśli jesteś zainteresowany, to zapoznaj się z naszą ofertą na kafelki kuchenne.