Podgrzybki marynowane w occie – przysmak lokalny o zasięgu europejskim

Podgrzybki marynowane w occie – przysmak lokalny o zasięgu europejskim

0

Podgrzybki marynowane w occie są traktowane jako jeden z polskich przysmaków, który cieszy się dużą popularnością także poza Polską. Lekka zalewa octowa zachowuje jędrność grzybów leśnych, a jednocześnie zapewnia im ich oryginalny kolor.\r\n\r\n

Idealna przekąska

\r\nPodgrzybki marynowane w occie przez niektórych smakoszy traktowane są jako smaczna przekąska, która towarzyszy suto zakrapianym imprezom z alkoholem. Wówczas są traktowane jako zakąska pod wódkę. \r\n\r\nZe względu na zawartość octu w zalewie oraz ciężkostrawność samych grzybów taka przekąska nie jest dla każdego. W takiej postaci po grzyby nie powinny sięgać dzieci poniżej 7 roku życia oraz osoby dorosłe z problemami z wątrobą.\r\n\r\n

Jak zrobić

\r\nZe względu na sezonową dostępność podgrzybków, podgrzybki marynowane należy zrobić jesienią, gdy grzybów jest najwięcej. Oczyszczone i umyte podgrzybki należy podzielić na kapelusze oraz ogonki, przy czym kapelusze można dodatkowo pokroić.\r\n\r\nDo grzybów należy przygotować zalewę, składającą się z wody i octu z dodatkiem soli, cukru i przypraw. Samą zalewę należy zagotować, według niektórych przepisów – z dodatkiem cebuli oraz pokrojonej na niewielkie kawałki marchewki. Po zalaniu zalewą grzyby należy pasteryzować w słoikach przez kilkanaście minut. W zależności od przepisu do zalewy można dodać odrobinę miodu, aby złagodzić smak zalewy. W niektórych przepisach do zalewy dodaje się również kawałki papryki, która zmienia kolor marynaty, a jednocześnie łagodzi jej smak.\r\n\r\n

Kupić czy zrobić

\r\nJeśli posiadamy podgrzybki, które sami zebraliśmy lub też kupiliśmy, wówczas można zrobić podgrzybki marynowane samodzielnie. Domowe przetwory na pewną będą tańsze niż przetwory kupione, dodatkowo przygotowując w domu marynatę można zadbać o jej odpowiednią kwaśność.\r\n\r\nZ kolei przy podgrzybkach w occie, które można kupić, nie ma się wpływu na zawartość słoika. Przy komercyjnej produkcji marynat w occie ich skład jest ustalany przez producenta, zatem dla niektórych gotowa marynata może być niedopasowana do ich gustu ze względu na dobór przypraw.\r\n\r\npodgrzybki marynowane w occie znaleźć można w Sklepie Vitapol